Is het verstandig om een huis te kopen in 2024

Door Geld & Woning

Is het verstandig om een huis te kopen in 2024?

Je overweegt misschien al enige tijd om een huis te kopen, maar twijfelt door alle berichten in de media. Is het wel verstandig om nu een huis te kopen of kun je beter nog even wachten? In dit artikel zetten wij alle voor- en tegens bij het nu kopen van een huis voor je op een rij:

Nu een huis kopen of wachten? Alle voor- en tegens op een rijtje

Voor

  • De huizenprijzen stijgen
  • Minder concurrentie van kopers
  • De NHG-grens is verhoogd
  • Tweeverdieners mogen meer lenen
  • Hogere lening voor energiezuinig huis
  • De hypotheekrente daalt flink

Tegen

  • De hypotheekrenteaftrek is gedaald
  • Minder belastingvrije schenking

Voor: De huizenprijzen stijgen

Ten opzichte van precies een jaar geleden worden koophuizen in 2024 voor 2,1% hogere verkoopprijzen verkocht. Op een gemiddelde huizenprijs van €432.000 betaal je in vergelijking met vorig jaar dus €9.072 meer bij de aankoop van een woning. Hoewel de ontwikkelingen op de woningmarkt niet zijn te voorspellen, stellen experts dat de huizenprijzen zich weer lijken te stabiliseren en hierdoor waarschijnlijk verder zullen stijgen. Dit betekent dat je nu toe wilt slaan als je jouw huis niet tegen de hoofdprijs wilt kopen.

Voor: Minder concurrentie van kopers

Door de krapte in de huizenmarkt zien veel mensen weinig mogelijkheden om nu een woning te kopen. Dit is in jouw voordeel, want hierdoor zijn er minder kapers op de kust. Het gevolg hiervan is dat je ondanks de marktomstandigheden meer kans maakt om jouw droomhuis te bemachtigen. Niet alleen maak je door de lagere concurrentie meer kans in de onderhandelingen, maar ook is de kans kleiner dat je nog hoeft te overbieden. Daar waar overbieden de afgelopen jaren de norm was, is het op dit moment in 2024 in enkele regio’s niet meer nodig.

Voor: De NHG-grens is verhoogd

Ben jij zoals de meeste kopers? Dan wil je bij het afsluiten van een hypotheek waarschijnlijk ook Nationale Hypotheek Garantie (NHG). In 2023 kon dit alleen als je met je hypotheek onder de €405.000 bleef, maar in 2024 is dit bedrag verhoogd naar €435.000.

Ben je van plan om in je nieuwe woning te investeren in energiezuinige maatregelen, dan loopt het maximale hypotheekbedrag nog verder op. Energiebesparende investeringen mag je namelijk voor €26.100 meefinancieren, wat de totale NHG-grens in 2024 op €461.100 brengt.

Voor: Tweeverdieners mogen meer lenen

Ga je met je partner een huis kopen en zijn jullie tweeverdieners, dan kun je rekenen op extra voordeel. Daar waar je het inkomen van je partner vorig jaar namelijk voor maximaal 90% mocht meetellen bij het aanvragen van de hypotheek, mag dat in 2024 voor 100%. Hierdoor kunnen tweeverdieners effectief een hogere hypotheek afsluiten. Maar let op: deze regel geldt niet voor tweeverdieners met een inkomen tot € 31.000 of van wie het inkomen ten opzichte van het voorgaande jaar niet met minstens 3,7% is gestegen.

Voor: Hogere lening voor energiezuinig huis

Dat energiezuinigheid in een woning wordt beloond, blijkt niet alleen uit de eerdergenoemde hogere NHG-grens. De overheid heeft namelijk ook bepaald dat je als koper van een huis met een energielabel van minstens A++ tot wel €9.000 extra mag lenen. Heeft jouw nieuwe woning zelfs een label van A++++ en is deze volledig energieneutraal (ook bekend als nul-op-de-meter)? Dan mag je tot wel €25.000 extra lenen. Een energiezuinig huis uitkiezen heeft dus zeker zo zijn voordelen.

Voor: De hypotheekrente daalt flink

Dit is sinds begin 2023 ingezet en heeft er voor gezorgd dat de rente op dit moment alweer meer dan één procent is gedaald.10 jaar vast is alweer verkrijgbaar vanaf 3,54 %. Daarnaast verwachten experts dat de rente dit jaar verder zal dalen.

Tegen: De hypotheekrenteaftrek is gedaald

Daar waar de hypotheekrentes oplopen, daalt de hypotheekrenteaftrek juist. In 2022 was nog 40% van de hypotheekrente fiscaal aftrekbaar; in 2024 is dat nog maximaal 36,97%. Hierdoor profiteer je als woningbezitter van minder fiscaal voordeel. Ben je op dit moment ook al eigenaar van een koophuis? Dan zal deze maatregel weinig verschil voor je maken. Ook als je inkomen onder de €73.031 ligt, heeft de iets lagere hypotheekrenteaftrek voor jou als koper relatief weinig gevolgen.

Tegen: Belastingvrije schenking vervallen

Mede door de licht stijgende huizenprijzen in 2024 blijkt het voor veel starters een financiële opgave om een huis te kopen. Een belastingvrije schenking van de ouders kan dan uitkomst bieden, maar deze schenking is in 2024 helaas helemaal komen te vervallen.

Conclusie: nu een huis kopen is verstandig Zoals je ziet, zijn er meer voors dan tegens om op dit moment in 2024 een huis te kopen. De financiële voordelen zijn groot en de nadelen zijn in verhouding klein. Sterker nog: sommige nadelen zijn dit jaar zelfs kleiner dan ze komend jaar zullen zijn. In die context wil je juist niet wachten met het kopen van een huis. Al met al is het op dit punt in 2024 dan ook nog steeds verstandig om een huis te kopen.