Overwaarde huis opnemen: hoe doe je dat?

Door Geld & Woning

Als de waarde van je huis hoger is dan je hypotheek, dan heb je overwaarde. Het is mogelijk de overwaarde op te nemen zonder te verhuizen. Met dit geld kun je je inkomen aanvullen, een grote uitgave doen, je kinderen financieel helpen, je huis verduurzamen of verbouwen…

 1. Wat is overwaarde op je huis?
 2. Overwaarde huis opnemen
 3. Aflossingsvrije hypotheek
 4. Opeethypotheek

Wat is overwaarde op je huis?

Je hebt overwaarde als de marktwaarde van je huis hoger is dan je hypotheek. Is je huis bijvoorbeeld €400.000 waard en je hypotheek €350.000? Dan heb je €50.000 overwaarde.

Overwaarde huis opnemen

Als je je woning verkoopt dan wordt de overwaarde op je rekening gestort of (deels) meegenomen in de financiering van de nieuwe aangeschafte woning.
Wil je niet verhuizen? Er zijn mogelijkheden om een deel van de overwaarde van je huis op te nemen terwijl je er nog woont. Bekijk wat voor jou de beste optie is.

Wil je je huis verduurzamen of verbouwen?
Check eerst of je gebruik kunt maken van subsidies. De overheid biedt ook speciale, goedkope leningen aan. Of sluit een (extra) hypotheek af bij een hypotheekaanbieder. Informeer bij je adviseur van Geld & Woning over het financieren van energiebesparende maatregelen en of een verbouwing.

Wil je je huis levensloopbestendig maken?
Hiervoor kun je bij sommige gemeenten een gunstige lening afsluiten. Dit zijn de Blijverslening en de Verzilverlening. Werkt je gemeente hier niet aan mee? Dan kan een aflossingsvrije of opeethypotheek een oplossing zijn.

Geld nodig voor een grote uitgave of aanvulling inkomen?
Is je inkomen voldoende om de hypotheekrente te betalen van een extra hypotheek?
Dan is de aflossingsvrije hypotheek waarschijnlijk het meest geschikt.
Wil je eerder stoppen met werken, een hoger pensioen of misschien heb je andere wensen. Wellicht is het afsluiten van een extra hypotheek waarbij je dus gebruik maakt van je overwaarde de beste oplossing.
Hieronder vertellen we je meer over de aflossingsvrije hypotheek, de opeethypotheek.

Aflossingsvrije hypotheek? Bedenk of je deze nu al wilt verlengen!

Sloot je vóór 2013 een hypotheek die (gedeeltelijk) aflossingsvrij is dan betaal je daarover alleen rente. Je mag deze bovendien aftrekken voor de belasting. Maar niet voor eeuwig. Daarbij moet je de lening in principe op de einddatum aflossen. Wat als je je huis niet wilt verkopen? Is verlengen een optie? En waarom zou je dat nú al willen doen?

Wat gebeurt er aan het einde van de looptijd?
Hoewel het niet vaak voorkomt, is het in principe mogelijk dat de geldverstrekker op de einddatum het uitgeleende bedrag terug eist. Wil je je woning dan niet verkopen, dan kunnen we je helpen bij het oversluiten van je hypotheek bij een andere partij. Deze kijkt dan wel of je (toekomstige) inkomsten voldoende zijn versus de dan geldende maandlasten. Die verhouding kan anders uitpakken dan nu het geval is: meestal dalen je inkomsten na je pensionering en mogelijk is de hypotheekrente hoger dan je nu betaalt én is deze niet langer aftrekbaar.

Meer mogelijk voor senioren
Hypotheekaanbieders houden bij het vaststellen van je maximale hypotheeklasten standaard rekening met rente en aflossing. Ze mogen in specifieke situaties uitgaan van de werkelijke lasten van je hypotheek. Bij een aflossingsvrije hypotheek is dat alleen rente. Vooral voor senioren bieden deze ruimere regels extra mogelijkheden.
Veel aanbieders zijn bereid om bij senioren de maximale hypotheek te bepalen op basis van de werkelijke rentelasten.
Hypotheek nodig? Neem contact op met je hypotheekadviseur van Geld & Woning voor een vrijblijvende afspaak.
Enkele voordelen van Hypotheekadvies via een Geld & Woning adviseur:

 • 100% onafhankelijk.
 • Professionele begeleiding van het hypotheekproces
 • Niet alleen hypotheekadvies, maar ook verzekeringen mogelijk

Maak een afspraak
Starter, doorstromer of 55-plusser? Voor elke situatie bieden we hypotheekadvies.

Opeethypotheek

Speciaal voor zestigplussers is er de opeethypotheek. Je kunt een deel van de overwaarde in één keer opnemen, in maandelijkse termijnen of een combinatie van die twee. Je hebt geen maandelijkse lasten, want de rente wordt opgeteld bij de schuld. Bij verkoop van je woning los je de schuld af, inclusief alle bijgeschreven rente.
Deze hypotheek kun je afsluiten als je (pensioen)inkomen te laag is voor een aflossingsvrije hypotheek. Je maximale leenbedrag hangt af van het aantal aanvragers, leeftijd, rente, waarde van je woning en je eventuele bestaande schulden. Op dit moment kun je kiezen uit 4 opeethypotheken: ABN Amro Overwaarde Hypotheek, Florius Verzilver Hypotheek en Onderlinge ’s-Gravenhage ZilverHuis Hypotheek.
Een opeethypotheek is een ingewikkeld product. Voordat je zo’n hypotheek afsluit, wil je natuurlijk wel precies weten hoe het zit. Bijvoorbeeld:

 • Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen een aflossingsvrije en een opeethypotheek?
 • Wat zijn de voor- en nadelen van een opeethypotheek?
 • Bij welke aanbieder moet ik mijn huidige hypotheek oversluiten?
 • Wat als de verkoop van mijn huis minder oplevert dan de schuld?
 • Bij welke aanbieder betaal ik de laagste rente?