De hoogste spaarrente

Door Geld & Woning

Met een hoge spaarrente wordt je geld meer waard. De rentevergoeding is aan het stijgen, dus zeker de moeite waard om eens te bekijken en vergelijken of je (spaar) geld elders meer rente oplevert. Ontdek op welke kleine lettertjes je moet letten, zodat je kunt genieten van een hoge spaarrente zonder onnodige beperkingen.

  1. Op zoek naar de hoogste spaarrente
  2. Spaarrekeningen
  3. Meer rente op deposito’s
  4. Depositogarantiestelsel

Op zoek naar de hoogste spaarrente

Spaarrekening of deposito
Als je regelmatig geld opzij legt, wil je dat dit meer waard wordt. Dat kan door het geld op een vrij opneembare spaarrekening te zetten. Of je zet het voor een bepaalde tijd “vast” op een deposito.
Inflatie
Het belangrijkste kenmerk van beide spaarvormen is van oudsher dat je rente krijgt. Tot de negatieve spaarrente in 2020 zijn intrede deed in ons land. Maar ook als de rente lager is dan de inflatie, wordt je spaargeld per saldo niet meer maar mínder waard. Ga daarvoor naar de site van het CBS en zoek op ‘inflatie’.
Vermogensrendementsheffing
Heb je meer dan €57.000 (2023) aan spaargeld? Dan krijg je over het meerdere te maken met de vermogensrendementheffing. Voor fiscaal partners geldt het dubbele: €114.000.

Spaarrekeningen

Als je een spaarrekening wilt openen, zoek je waarschijnlijk eerst naar een aantrekkelijke rente. De rentes die banken op hun website hebben staan, kun je niet altijd goed met elkaar vergelijken. Het maakt namelijk uit of de rente per maand, kwartaal of per jaar wordt uitbetaald.
Voorbeeld
De rente die de LeasePlan Bank op zijn website presenteert, is (nominaal) op jaarbasis. Doordat deze bank de rente maandelijks uitkeert en die rente in de maanden daarna ook weer rente oplevert, komt de effectieve rente op jaarbasis (iets) hoger uit.
Tip: informeer naar de effectieve rente en in welke termijnen (maand, kwartaal, jaar) de rente wordt bijgeschreven.

Meer rente op deposito’s

Geld dat je voor een bepaalde tijd niet nodig hebt, kun je voor een vooraf afgesproken rente en periode ‘vastzetten’ op een deposito. Vaak krijg je op een deposito meer rente dan op een vrij opneembare spaarrekening.

Depositogarantiestelsel

Als je bank failliet gaat, hoeft dat niet te betekenen dat u al uw banktegoeden verliest.
De meeste banken vallen onder het depositogarantiestelsel. De maximale vergoeding is dan
€ 100.000 per rekeninghouder, per bank. Zie meer info op www.dnb.nl