Tuintips voor april

Door Geld & Woning

April is de maand van de grote schoonmaak, en dan niet zozeer in, maar ook wel buitenshuis. De tuin in dus!

  • onderhoud
  • verzorging en onderhoud
  • bloemen en planten
  • april

Bemesten, onderhouden en verzorgen in april

Plantengier is gezond voor je planten.
Begiet je planten regelmatig met een verdund aftreksel van geoogste brandnetels of paardenstaart. Je planten worden weer veel resistenter tegen aantastingen. De aftreksels zijn ook als directe bestrijdingsmiddelen tegen bladluizen en andere plaaginsecten bruikbaar als je het iets verdunt. Ze werken net zo als middelen die je kant-en-klaar kunt kopen en die gebaseerd zijn op o.a. vetzure zepen en pyrethrum.

Kijk uit voor meeldauw!

Sommige planten zijn er berucht om: meeldauwaantasting. Die lelijke, verstikkende, witte aantasting op stengels, bladeren en zelfs bloemen. Guldenroede (Solidago), Vlambloem (Phlox), Ridderspoor (Delphinium) en laat in het jaar ook herfstasters waren en zijn er berucht om. Maar dat hoeft niet meer. Er zijn bij al deze geslachten cultivars ontwikkeld met een hoge weerstand tegen deze schimmels. Om er een paar te noemen: de lage Delphinium × ruysii ‘Pink Sensation’ en de Phlox paniculata ‘Spitfire’.

Vul de potten en bakken voor balkon en terras

Denk aan het nieuwe seizoen met alle kleuren en geuren die daarbij horen. Er is nu alweer een ruim aanbod aan planten. Maak al je potten en bakken goed schoon, vul ze met verse aarde en planten maar!

Nu eenjarige bloemen zaaien

Surfinia’s zijn eigenlijk Petunia’s en de kleinbloemige Calibrachoa’s werden eerder ook tot de Petunia’s gerekend omdat ze er sterk op lijken. Beide zijn perfecte planten voor hanging baskets. Hun scheuten groeien trouwens, als je de planten in de volle tuingrond plant, uit tot een prachtig, bodembedekkend tapijt vol bloemen. En dat maanden lang!

Afdekken zaaisel op zware grond

Zware grond (klei, leem, zavel enz.) is voor zaden beter om in te kiemen als er na het zaaien niet met dezelfde grond wordt afgedekt, maar wanneer dat gebeurt met een dun laagje fijne compost (dus ongeveer zoals in zaaibakjes met zilverzand wordt afgestrooid). Zware grond verslibt namelijk nogal makkelijk. Een zaailing kan maar moeilijk door zo’n dichte slibkorst heenbreken en ook de waterhuishouding wordt er niet beter op.

Groenblijvende heesters nu verplanten!

Het kan nu zonder al te veel schade. De planten zullen zich nu bovendien snel herstellen. Groenblijvende heesters worden het liefst niet ’s winters ver- of geplant. Ook als de planten in pot of ingegaasd met wortelkluit werden geleverd. Van het (ver)planten hebben de wortels altijd te lijden, het is namelijk een echte operatie. Onder andere doordat de wortels vaak enigszins moeten worden losgemaakt waardoor de planten een tijdlang minder water kunnen opnemen, ze moeten namelijk eerst hun haarwortels herstellen. De verdamping via het blad gaat wel gewoon door, wat tot uitdroging kan leiden. Plant groenblijvende heesters daarom nu. De kans op snelle doorgroei is nu het grootst!

Overige heesters snoeien

Er zijn heel wat heesters die later dit jaar bloeien aan scheuten die nog dit jaar worden gevormd. Zulke struiken kunnen nu nog worden gesnoeid. Dat geldt bijvoorbeeld voor Hypericum, Ceanothus, Buddljea davidii (maar niet voor Buddleja alternifolia!), Caryopteris en Perovskia. Snoei vanaf april elke maand de hagen zoals liguster, en taxus. Coniferen mogen ook regelmatig gesnoeid worden zodat ze niet te breed worden.
Planten die al vorstschade hebben opgelopen, kun je beter ongemoeid laten tot het gevaar voor vorst helemaal geweken is.

Mediterrane planten snoeien

De meeste snoeiklussen zitten er al op, want die heb je eind winter of begin voorjaar gedaan toen de planten in rust waren. Voor mediterrane planten, zoals rozemarijn, salie en vijg, gelden andere regels. Door hun zuidelijke afkomst, zijn ze een tikje vorstgevoelig. Snoei je ze te vroeg in het seizoen, dan loop je de kans dat ze tijdens milde periodes uitlopen en juist dat jonge loof is erg gevoelig voor (late) nachtvorst. Als vuistregel geldt dat je ongeveer 5 tot 6 weken voor ijsheiligen mag beginnen te snoeien, dus vanaf begin april. Voorwaarde is natuurlijk wel dat het op het moment van snoeien niet vriest.
Snoei ook heesters terug, die het winterbeeld bepaald hebben, zoals de Cornus. Ook uitgebloeide voorjaarsbloeiers als Forsythia en Kerria kunnen gesnoeid worden direct na de bloei.

Heesterrozen snoeien

De meeste rozen zijn gesnoeid, maar er is een groep moderne, klassieke en botanische heesterrozen die je niet of nauwelijks hoeft te snoeien, omdat ze van nature een evenwichtige groeivorm hebben. Dit type rozen kun je nu licht bijsnoeien als dat nodig is. Botanische rozen, zoals Rosa glauca of Rosa rugosa bloeien aan het hout van het voorgaande jaar. Snoei je die flink terug, dan krijg je dat jaar weinig bloemen. Verwijder daarom alleen zwakke en beschadigde takken. Snoei verder de oude bottels weg tot een sterke, nieuwe uitloper, maar laat ze verder ongemoeid. Heesterrozen als bourbon-, muskus- en gallica-rozen hoef je ook maar heel licht te snoeien. Je snoeit ze vooral om ze in goede conditie te houden. Haal alleen dode en zwakke takken weg, evenals kruisende takken; door het continu langs elkaar wrijven kan het hout beschadigen waardoor schimmels kunnen binnendringen.

Vijveronderhoud in april

Nieuwe vijverplanten kunnen worden gepoot, oude planten kunnen worden verjongd en gesnoeid.
Het voorjaar is ook de beste tijd om een nieuwe vijver aan te leggen of veranderingen aan te brengen aan een bestaande vijver. Een beetje algenbloei in het voorjaar (en najaar) is normaal, algen beginnen net wat eerder met groeien dan de waterplanten. Na een tijdje zullen de algen weer verdwijnen en nemen de waterplanten het over, althans als er voldoende planten in de vijver staan.

Vijvertip:

Sommige vijverplanten lopen pas tegen eind mei uit, dus denk niet te snel dat een plant dood is. Is er in juni nog steeds geen hergroei dan kun je aannemen dat de plant afgestorven is. Snoei zuurstofplanten terug tot de helft van hun lengte. Verjong ze door de afgeknipte groene uitlopers opnieuw te poten.

Tot slot

  • Geef nu alvast steun aan hoog uitgroeiende eenjarige- en vaste planten, bijvoorbeeld door handige meegroeisteunen toe te passen. Je kunt ze nu plaatsen, ze zijn in hoogte verstelbaar en groeien dus mee (als je ze zo nu en dan even verschuift).
  • Heb je varens in je tuin, schoon die op, zodat de nieuwe bladeren zich in volle glorie kunnen ontrollen.
  • Bamboe- en andere stokken die als steun bij planten in de grond worden gestoken, hebben al heel vaak tot oogletsel geleid. Je zult niet de eerste zijn die, als je bij een plant bukt, het uiteinde van zo’n stok in het gezicht krijgt. Met soms heel vervelende gevolgen. Duw daarom kurken uit wijnflessen over de stokeinden (maak er even een gaatje in) of hang er kleine potjes overheen om ze beter zichtbaar (en minder gevaarlijk) te maken. Het is zowel voor jezelf en voor anderen (ook kinderen) veel veiliger.
  • Onkruid tussen de bestrating kun je makkelijk weghalen met een speciale staalborstel of onkruidkrabber. Ook reinigen met een hogedrukspuit en vervolgens nieuw zand invegen geeft een mooi resultaat.
  • De tuinmeubels mogen weer naar buiten!
  • Geef potplanten een oppepper door ze te verplanten naar een iets grotere pot met verse aarde. Schud de kluit voorzichtig uit. Juist rondom de wortels zit de meest uitgeputte grond.
  • Begin met gras maaien en bemest borders en het gazon. Gebruik hij voorkeur organische, langzaam werkende meststoffen. Werk ook de graskanten bij door ze af te steken.
  • Snoei winterbloeiende heesters nu licht bij. Haal uitgebloeide bloemen en kruisende takken weg. Een open luchtige structuur is het mooist.
  • Heb je een beukenhaag, ruim dan het dode blad op, dat kijkt dan veel mooier!
  • Maak de wintersnoeiklussen af die zijn blijven liggen. Het kan nog tot ongeveer half april.
  • Het is nu een goed moment om het gazon in te zaaien. Vergeet niet regelmatig te sproeien als het weinig regent.Benieuwd naar wat er april allemaal bloeit, kijk dan op Wat bloeit er nu en in de andere maanden en ga dan naar de maand april.