Maximale hypotheek in 2024

Door Geld & Woning

Maximale hypotheek wordt in 2024 afhankelijk van energielabel

Demissionair minister van Volkshuisvesting Hugo de Jonge heeft plannen gelanceerd die vanaf 2024 invloed zullen hebben op het bedrag dat je maximaal mag lenen als hypotheek. Hoe beter het energielabel, des te meer je kan lenen. Voor woningen met een laag energielabel kun je wel extra lenen als je je woning gaat verduurzamen.

Lagere maandlasten door verduurzaming

De gedachte achter de plannen zijn simpel. Hoe minder je aan energie betaald hoe meer er over blijft om de maandlasten van de hypotheek te kunnen betalen. De energiecrisis van 2022 heeft laten zien dat de kosten voor gas en elektriciteit enorm op kunnen lopen. Menig huishouden zag de kosten voor energie met honderden euro’s per maand oplopen. Mensen met een energiezuinig huis hadden hier veel minder of nauwelijks last van. De besparing op de energielasten kunnen volgens de plannen gebruikt worden voor het betalen van de hypotheek.

Wat scheelt het aan maximale hypotheek?

Het NIBUD geeft jaarlijks aan wat de leennormen zijn voor het nieuwe jaar. aan de hand van die cijfers wordt dan de maximale hypotheek berekend. De getallen voor 2024 zijn nog niet bekend en dus kunnen we geen voorbeeld geven van de gevolgen van de maximale hypotheek bij een goed of slecht energielabel. We verwachten echter dat het zomaar een vijftien tot twintigduizend euro kan schelen.

Meer lenen voor verduurzamen

Wie een huis koopt en gaat verduurzamen kan nu ook extra lenen hiervoor. Je mag nu maximaal 100% van de marktwaarde van de woning lenen, maar als je extra leent voor energiebesparende maatregelen mag je tot 6% meer lenen. Het maximale bedrag dat je extra voor verduurzaming kunt lenen is €25.000. Met deze investering moet het mogelijk zijn om je huis zodanig te verduurzamen dat je flink kunt besparen op de energielasten.

Neem contact op met jouw hypotheekadviseur van Geld & Woning voor nadere informatie.