Tuintips voor augustus

Door Geld & Woning

Ook in augustus: tijd voor tuingeluk! Geluk is als een vlinder, hoe harder je het najaagt, des te meer het je zal ontwijken. Maar richt je aandacht op andere dingen en het geluk strijkt zachtjes op je schouder neer!

Het wordt al vochtiger en koeler, maar de avonden kunnen nog heerlijk zijn met wat lampjes of andere verlichting en zo nodig een terraskacheltje.
Keuze genoeg als je die nog niet hebt. Een vrij nieuwe trend zijn kacheltjes die (heel nostalgisch en decoratief) van oude gasflessen zijn gemaakt. Het is nu heerlijk om beschut onder een afdak buiten te kunnen zitten.

Bemesten, onderhouden en verzorgen in augustus

Deze maand is het vaak nog prachtig weer. Geniet ervan. Het wordt wel vochtiger (dauw) en dat betekent dat de kans op schimmels toeneemt. Controleer je planten regelmatig. Omdat je deze maand hopelijk nog veel tijd in je tuin zult doorbrengen, gaat dat trouwens bijna automatisch. Tuinieren is geen werk, maar verzorgend genieten. Het is ook leuk om nu zaden te verzamelen. Allerlei planten hebben zaad gevormd, die nu rijp zijn. Verzamel het, laat het goed drogen en bewaar het tot je het wilt zaaien in goed sluitbare potten of bussen of in, zoals de oude vaklui dat deden, zakjes van zuurvrij papier. Vergeet niet te etiketteren!

  • Het onkruid groeit nog steeds door, wieden is dus noodzakelijk.
  • Ververs elke dag het water van je vogel drinkbak, zowel vogels als egels drinken hiervan.
  • Geef je rozen nog een keer speciale rozenmest (met extra magnesium). Ze bloeien er nog rijker door!
  • Coniferen planten of verplanten
  • Coniferen stoppen al vrij vroeg in het jaar met hun groeiperiode. Het maakt daarbij niet uit of het om soorten met naaldvormig of met schubvormig blad gaat. Dat betekent dat ze vanaf half augustus heel goed kunnen worden ge- en verplant. Houd bij het verplanten wel rekening met hun wortelvorm. Er zijn breed en ondiep wortelende soorten, maar ook soorten die, naast andere wortels, ook een centrale penwortel vormen. Die typen zijn lastig te verplanten. Verplant een conifeer altijd met zo veel mogelijk grond rond de wortels (met een kluit). Grote coniferen moeten op het verplanten al een jaar van tevoren worden voorbereid door rond de wortels (op kluitomvang) een geul te graven en alle wortels die je tegenkomt door te steken. Zo verklein je de wortelomvang aanzienlijk. Strooi scherp metselzand in de gleuf en laat de plant tot volgend jaar om deze tijd met rust. De wortels zullen zich herstellen, maar niet het zand ingroeien. Omdat met de afgestoken wortels ook een deel van de verankering van de boom is vervallen, kun je deze het beste met scheerlijnen tegen harde wind en storm beschermen. Anders kan hij scheef waaien. Je kunt de boom op deze manier volgend jaar met een hanteerbare kluit verplanten.

Uitgebloeide bloemen verwijderen

In deze tijd zijn er veel heerlijk geurend bloeiende planten, zoals de eenjarige Lathyrus en Lavendel. Hoe meer je van Lathyrus plukt, des te langer bloeit deze door. De nachtviool (Hesperis matronalis) is ook zo’n heerlijk geurende (vooral ’s avonds en ’s nachts) avondbloeier die ook Damastbloem wordt genoemd. De geur doet aan viooltjes denken. De plant wordt ca. 80 cm hoog, overleeft niet te strenge winters en lijkt wel wat op Judaspenning.
Veel zomerbloeiende planten bloeien beter en langer door wanneer je de uitgebloeide bloemen regelmatig weghaalt. Dat geldt vooral nu, in de nazomer, en het begin van de herfst. Je voorkomt namelijk zaadvorming waar de planten anders al hun energie aan gaan besteden.

Aardbeien opschonen

De eenmaal dragende aardbeiplanten (niet de doordragers) hebben hun oogsttijd gehad. Ze kunnen nu worden opgeschoond. Haal aangetast blad weg en snij jonge uitlopers af en plant de jonge plantjes op een nieuw veldje op. Maak toefjes van enkele jonge planten als die nog vrij klein zijn. Dat geeft straks flinke pollen. Potgrond of compost op de grond rond de geschoonde planten aanbrengen.

Geen gras maaien als het erg nat is

Het maaien van nat gras geeft niet alleen veel troep, het is ook niet zo goed voor je gazon. Het effect is veel onregelmatiger en het gras wordt meer afgescheurd dan glad afgesneden. Wacht liever tot het weer wat droger is.

Geen stikstofrijke mest meer gebruiken!

Na augustus niet meer mesten. Geef je planten geen stikstofrijke mest meer. Stikstof bevordert de vorming van sappige scheuten en bladeren. En dat terwijl de planten nu juist moeten ‘afrijpen’. Ze worden dan minder ‘waterig’ en kunnen beter tegen koud weer.

Rabarber niet meer plukken

Mocht je rabarber in je tuin hebben, dat kan ook heel goed in een siertuin, dan moet je nu geen stelen meer plukken. De plant moet voor de winter voldoende kracht opdoen en daar heeft hij vanaf nu al zijn blad voor nodig. Geef rabarber nu ook een algemene meststof.

Let op bladluizen!

Augustus is bij uitstek de maand waarin bladluizen actief zijn. Dat komt o.a. door de zogenaamde ‘groeispurt’ die vanaf de langste dag (21 juni) tot ver in juli optreedt. De sappige scheuten die dan worden gevormd, zijn ideaal werkterrein voor de luizen. Een paar bladluizen hier en daar is niet erg. Die verdwijnen vaak vanzelf weer, maar bij grotere aantallen is het aan te raden om ze te bestrijden. Sommige soorten zijn levendbarend en daarbij verloopt de uitbreiding van de populatie razendsnel. In enkele dagen kunnen meerdere generaties ontstaan. Wegspuiten met een harde waterstraal is vaak al voldoende.

Planten en zaaien in augustus

Balkon- en terrasplanten stekken

Veel planten, zoals de geraniums uit je terras- en balkonbakken, zijn gemakkelijk te stekken. Dat gebeurde vroeger altijd. Zo zorgde men zelf voor nieuwe planten in het voorjaar en er bestond een levendige ruilhandel in de bewortelde stekken. Neem alleen stek van gezonde, sterke planten. We geven als voorbeeld het stekken van geraniums. Neem een scherp mes en snij stevige scheuten even onder het vierde lid/stengeldeel door (van bovenaf geteld). Steek de kale stekken voor de helft in bakjes met stekgrond (een mengsel van potgrond en scherp zand). Dat kun je kopen of zelf maken. Druk de grond rond de stekken licht aan en maak de grond vochtig met een fijne sproeier of vernevelspuit. Zet de bakjes op een lichte plek (niet in de volle zon) achter glas en laat ze bewortelen. De grond vochtig houden. Na een paar maanden kunnen de stekken in een eigen potjes worden gezet.

Bol- en knolgewassen inplanten

Diverse bol- en knolgewassen kunnen al in augustus worden geplant. Dat geldt bijvoorbeeld voor de vele soorten herfstbloeiende krokussen (die zijn er echt) en bijv. de prachtige herfsttijloos (Colchicum), madonnalelies enz.
Herfstkrokussen plant je 5 cm diep, de knollen van herfsttijloos 10 cm diep. De bollen van de zuiver witte madonnalelies worden ook 10 cm diep geplant. Ze groeien het liefst in enigszins kalkrijke grond op een plek waar niet de hele dag zon op staat.

Gazon inzaaien

Deze maand is heel geschikt voor het inzaaien van een gazon. De grotere kans op vocht (dauw, regen) is prima voor het kiemen van het zaad. Het gras in een bestaand gazon groeit ook nog goed door. Geef eventueel nog speciale, stikstofarme mest voor het gazon. Dat bevordert een gezonde wortelgroei.

Oogsten in augustus

Kruiden oogsten

In augustus worden veel kruiden geoogst voor bewaring. Dat kan zowel in de vriezer als gedroogd. Laat bij de laatste bewerking het blad uit de zon, maar aan de lucht drogen op een koele plek. Drogen in de magnetron kan ook en gaat heel snel. Ieder kruidtype heeft een eigen droogtijd. Daar zul je even mee moeten experimenteren.

Snoeien

Je kunt uiterlijk in augustus (zeker niet later in het jaar) nog een keer hagen knippen (vooral snelgroeiende soorten zoals liguster) om ze goed gevormd de winter te laten ingaan. Het nieuwe groen dat er nog aankomt, heeft nu nog voldoende tijd om af te harden. Later niet meer. De kans op bevriezing van (te) sappig groen wordt door knippen na augustus steeds groter.
Snoei de haag aan de bovenzijde smaller. Hierdoor krijgen de onderste takken ook licht en wordt de haag mooier. Ook nu kun je nog bladverliezende hagen knippen.

Verschillende boomsoorten snoeien

Boomsoorten zoals berk, walnoot en esdoorn kunnen in het voorjaar zeer sterke sapstromen vertonen. De vochtdruk in de bomen is dan hoog. Ze kunnen bij snoei in het voorjaar enorm gaan bloeden. Snoei die soorten daarom nu als dat nodig is. Hun sapstromen zijn nu nog minder sterk. Bovendien hebben ze nog tijd genoeg om zich van de ingreep te herstellen voor de winter invalt. Door de verminderde activiteit van de bomen in de winter, sluiten de wonden dan langzamer en is de kans op infecties groter. Ook ’s winters zweven er grote aantallen schimmelsporen in de lucht. Het is wel altijd goed om grote wonden van afgezaagde dikkere takken met wondbalsem/afdichtbalsem te behandelen.
Ondersteun de onder hun vruchtdracht doorbuigende takken van fruitbomen met palen of andere constructies. Soms zijn ze zo zwaar dat ze dreigen af te breken.

Rozen snoeien

De zogenaamde ‘eenmaal bloeiende’ rozen kun je het beste direct na de bloei snoeien, zodat zich nieuwe twijgen kunnen vormen die nog voor de winter voldoende zijn afgehard. Eenmaal bloeiende rozen, zijn rozen die in de zomer enkele weken achter elkaar overdadig bloeien waarna de bloei stopt.
Doorbloeiende rozen bloeien door tot de vorst er een eind aan maakt. In deze tijd de wilde scheuten (die hebben veel meer stekels dan de andere takken en vaak een lichtere kleur) weghalen.

Vijveronderhoud in augustus

Zuurstofplanten (ver)planten

Het einde van de zomer nadert, de voornaamste bloeiperiode komt langzaam tot een eind. Planten kunnen eventueel nu nog op een andere plaats worden geplant. Door hoge temperatuur van het water en activiteit in de vijver, zou er zuurstoftekort op kunnen treden. Vooral tijdens onweersbuien (lagere luchtdruk) na een warme periode kan dit gevaarlijk zijn. Zorg voor niet te weinig, maar ook niet teveel zuurstofplanten!
Hulp nodig? Neem contact op met Keijsers Vijverecologie!

Vijvertip

Schrik niet te snel als je vijver even troebel raakt bij een plotselinge weersomslag of dreigende onweersbui. Dit is een natuurlijk verschijnsel, het komt dus ook voor in plassen in de vrije natuur. Het zal vaak vanzelf weer herstellen.

Tot slot

  • Bemest potplanten regelmatig en voorkom uitdrogen. Dat kan namelijk hard gaan als het warm, zonnig en vooral winderig is.
  • Ga ook aan de slag met het zaaien van tweejarige planten.
  • Hou bij het grasmaaien rekening met het weer, maai bij hitte niet te kort en het liefst pas aan het eind van de dag. Mesten kan ook , bij voorkeur als er regen is voorspeld.