Verhuizen? Neem je huidige hypotheekrente mee…

Door Geld & Woning

Verhuizen? Neem je huidige hypotheekrente mee…

Heb je een nieuw huis op het oog en wil je jouw huidige hypotheek met de gunstige rente en voorwaarden meenemen? Dat is bij de meeste hypotheken mogelijk volgens de zogenaamde verhuisregeling.

Hoe werkt het?

De hypotheekrente fluctueert constant. Een verhuisregeling biedt jou de mogelijkheid om de huidige hypotheek voort te zetten bij de nieuw aan te kopen woning. Indien je de gunstige rente in jouw huidige hypotheek voor een langere periode hebt vastgezet, dan kan het heel aantrekkelijk zijn om je hypotheek mee te nemen. Je kan echter alleen je hypotheek meenemen als je bij dezelfde geldverstrekker je nieuwe woning financiert als waar je de huidige hypotheek hebt afgesloten. Je bent echter niet verplicht om je hypotheek mee te nemen. Zijn de actuele rentetarieven en voorwaarden voordeliger dan die van je huidige hypotheek, dan kan het verstandiger zijn om je oude hypotheek af te lossen en een nieuwe hypotheek af te sluiten.

Verhuisregeling en duurdere woning

Ga je verhuizen naar een duurdere woning? Dan is de oude hypotheek niet voldoende om de nieuwe woning mee te financieren. In dat geval is het nodig een nieuwe hypotheek af te sluiten voor het hogere bedrag. Dit nieuwe deel kun je niet meefinancieren onder de voorwaarden van de bestaande hypotheek, hiervoor gelden de actuele rentetarieven en voorwaarden. Om in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek moet dit verhoogde deel wel een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek zijn. De bestaande hypotheek mag wel zijn huidige hypotheekvorm behouden.

Voordelen verhuisregeling

De verhuisregeling biedt de volgende voordelen:

  • Je behoudt de basisrente van de oude hypotheek;
  • Je behoudt de voorwaarden van de oude hypotheek.

Algemene voorwaarden bij gebruik van de verhuisregeling

Er komen wel wat voorwaarden kijken wanneer je gebruik wil maken van de verhuisregeling. Zo zijn er een aantal algemene voorwaarden en kenmerken:

  • Je neemt alleen de basisrente mee. Dat betekent dat in de meeste gevallen jouw huidige kortingen en opslagen zullen vervallen;
  • Indien NHG niet mogelijk is op de nieuwe woning dan vervalt de NHG korting ook op jouw mee te nemen hypotheek;
  • Om jouw huidige rentetarieven mee te kunnen nemen, zal de rentevaste periode daarvan nog minimaal 1 jaar moeten lopen;
  • Bij een scheiding kunnen beiden personen eventueel gebruik maken van de verhuisregeling. De persoon die er geen gebruik van gaat maken dient schriftelijk afstand te nemen.

Aanvullende voorwaarden per geldverstrekker

Naast de algemene voorwaarden kunnen geldverstrekkers ook aanvullende voorwaarden stellen. Daarbij maken we onderscheidt tussen het gebruik van de verhuisregeling indien de huidige woning verkocht is en de huidige woning nog niet verkocht is.
Vraag je Geld & Woning hypotheekadviseur naar de mogelijkheden.