Verplichte Wam Dekking

Door Geld & Woning

Verplichte Wam-dekking voor alle motorrijtuigen

Vanaf 23 december 2023 is er een belangrijke wijziging in de WAM. Alle motorrijtuigen moeten namelijk voortaan verplicht een Wam-dekking hebben.

Aanpassing definitie Wam

Waarbij er eerder alleen sprake was van een verplichte Wam-dekking voor motorrijtuigen naar de definitie: “deelneming met het motorrijtuig aan het verkeer”, is dit in de nieuwe wetgeving aangepast naar: “het gebruik van het motorrijtuig in overeenstemming met de functie van dat motorrijtuig als vervoermiddel, ongeacht de kenmerken van het motorrijtuig en ongeacht het terrein waarop het motorrijtuig wordt gebruikt en of het stilstaat of in beweging is”.
Wanneer het motorrijtuig op het moment van schade de functie heeft van vervoermiddel, moet het volgens de Wam verzekerd zijn. Dat geldt voortaan dus ook voor motorrijtuigen die op eigen terrein of binnen gebouwen worden gebruikt. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan heftrucks, landmaterieel en elektrische palletwagens. Het maakt daarbij niet uit of het motorrijtuig rijdt, stilstaat of geparkeerd is.

Wat betekent dat voor jou?

Je bent wettelijk verplicht om voor alle motorrijtuigen die voldoen aan de nieuwe definitie een Wam-dekking af te sluiten. Ook dus wanneer deze alleen binnen gebouwen of op eigen terrein worden gebruikt.

Wat kun je hieraan doen?

Je bent je misschien nog niet helemaal bewust van deze wijziging. Daarom is het goed om je adviseur van Geld & Woning hierover te benaderen. Daarnaast kun je dan meteen nagaan of je in het bezit bent van motorrijtuigen die door deze Wam-aanpassing verplicht verzekerd moeten zijn.
Heb je vragen, bel of mail naar Geld & Woning Verzekeringen. 040-256 30 40 of gw@geldenwoning.nl