5 tips voor starters

Door Geld & Woning

5 tips voor starters om toch een huis te kunnen kopen

1. Zorg dat je genoeg eigen geld kunt inbrengen

Je kunt maximaal 100% van de waarde van je koophuis financieren met een hypotheek. De kosten koper, makelaars- en advies- en bemiddelingskosten moet je dus met eigen geld betalen. Hoe meer eigen geld je kunt inbrengen, hoe hoger het aankoopbedrag van je woning kan worden. Je kunt er echter ook voor kiezen om een goedkopere woning te kopen en een lagere hypotheek af te sluiten door de inzet van je eigen geld, zodat je maandlasten lager worden. Zorg wel dat je nog wat geld overhoudt voor onvoorziene kosten zoals extra verf en behang. Eigen geld kan overigens ook het geld van een lening of schenking zijn dat je hiervoor gebruikt.

2. Schakel een aankoopmakelaar in

Oké, het kost je wel wat geld, maar door een aankoopmakelaar in te schakelen, ben je eerder op de
hoogte van interessante woningen voor jouw situatie. Je komt ook serieuzer over als je via een
aankoopmakelaar een bod doet op een woning.

3. Ga voor energiebesparende maatregelen

Het is bij de meeste geldverstrekkers mogelijk om energiebesparende voorzieningen onder bepaalde voorwaarden via de hypotheek te financieren. Dat mag tot 106 procent (in plaats van 100 procent) van de woningwaarde. Dus een zuinige centrale verwarming, isolatie, dubbel glas of zonnepanelen kunnen helpen bij het krijgen van een hogere hypotheek. Het geld moet wel aantoonbaar aan energiebesparende maatregelen worden uitgegeven. Het is verstandig om je goed te laten voorlichten over de mogelijkheden door een hypotheekadviseur.

4. Kijk naar de mogelijkheden van een Starterslening

Veel gemeenten bieden een Starterslening aan: een aanvullende lening op je reguliere hypotheek voor je eerste koophuis. Deze lening kan het verschil overbruggen tussen de prijs van de woning en je maximale hypotheek.

5. Vraag je ouders om hulp

Helaas niet voor iedereen een optie, maar als je ouders in de gelegenheid zijn om te helpen, dan
kunnen ze op meerdere manieren bijspringen. Bijvoorbeeld door een schenking te doen of door
middel van een generatiehypotheek.
Wil je advies van een onafhankelijke hypotheekadviseur? Maak dan een afspraak bij jouw adviseur van een vestiging van Geld & Woning bij jou in de buurt. Het intakegesprek is altijd kosteloos.Wil je een huis kopen maar weet je nog niet waar je moet beginnen? Bel ons op voor de stappen die
je moet doorlopen.